close
Премиера
 
Политика за колачиња

 

1. Користење на колачињата и цел на оваа Политика

Што се колачиња?
Колачињата се мали текстуални датотеки кои се зачувуваат на вашиот компјутер од веб-страните што ги посетувате. Тие нашироко се користат за да може веб-страните да работат или да работат поефикасно, како и да овозможат веб-услуги и функционалности за корисниците. Согласно важечката законска регулатива, колачињата може да се чуваат или да дадат пристап до Вашата опрема само со Ваша согласност, освен колачињата коишто се исклучиво неопходни за овозможувањето на услугите на оваа веб-страница. Целта на оваа Политика е да Ви ги обезбедиме потребните информации во врска со нашето користење колачиња и чувањето на таквите колачиња на вашиот уред кога пристапувате на нашата страна за да можете да направите избор дали сакате да овозможите колачињата да бидат вметнати на вашиот уред.

Какви видови на колачиња постојат?
Колачињата може да бидат или „упорни“или колачиња на „сесија“. Упорното колаче се состои од текстуална датотека што веб-серверот ја испраќа до веб-пребарувачот, што пак ќе го чува, а колачето останува да важи до предвидениот датум на истекување на рокот (освен ако корисникот не го избрише пред истекот рокот на важење). Од друга страна, колачето на сесијата истекува на крајот на корисничката сесија, кога ќе се затвори веб-пребарувачот. Целта на користењето на овие различни колачиња е накратко наведена во овие правила.

Што е веб-светилник?
Покрај колачињата, HBO може да користи таканаречени веб-светилници. Веб-светилникот е вид електронска слика со големина од само еден пиксел, вграден во и преземен од веб-страна, апликација или електронска пошта со HTML поддршка. Веб-светилникот пружа информации за вашиот уред, како што се IP-адреса, URL-адреса, траење на посетата, веб-пребарувач и колачиња.

2. Колачиња на сајтот (колачиња од прва страна)

Определени колачиња на сајстот (таканаречени колачиња од прва страна) се неопходни за управувањето со оваа веб-страна.

 

Колаче Вид на колаче Цел Функција Датум на истекување
PHP Session колаче Сесија Функционалност Ова колаче е колаче на сесија што се користи за складирање на променливи во околината. Крај на сесијата/затворање на веб-пребарувачот
Колаче за распоред на екранот Упорно Функционалност Ова колаче е упорно колаче што се користи за складирање на каков распоред на екранот (хоризонтален или вертикален приказ) на овој сајт е префериран од Корисникот. 365 дена
Колаче за програмски водич Упорно Функционалност Ова колаче е упорно колаче што се користи за складирање на тоа кој програмски водич на канали е префериран од Корисникот за да биде прикажан на овој сајт. 365 дена
Скокачко колаче Упорно Функционалност Ова колаче е упорно колаче што се користи за прикажување на скокачки прозорец на главната страна на овој сајт само еднаш на 24 часа. 24 часа
Language cookie Упорно Функционалност Ова колаче е упорно колаче што се користи за складирање на избраниот јазик, овозможувајќи избор на јазик на овој сајт. 365 дена

 

3. Колачиња на трети страни не поврзани со маркетинг

Определени колачиња на трети страни не поврзани со маркетинг се неопходни за аналитички и цели на мерење. Табелата подолу објаснува како и зошто ги користиме колачињата на трети страни не поврзани со маркетинг. Колачиња поврзани со маркетинг не се користат од оваа веб-страна.

 

Колаче Вид на колаче Цел Функција Датум на истекување
Google Упорно Аналитика/Мерење Google користи колачиња за собирање статистички податоци на сајтот и за следење на стапката на конверзија. 1-20 години
Google Analytics Упорно Аналитика/Мерење Овие колачиња се користат за собирање информации за начинот на користење на сајтот од страна на посетителите. Собраните информации се користат заради создавање извештаи и помагаат за унапредување на сајтот.
Овие колачиња собираат информации на анонимен начин, вклучувајќи (i) број на посетители на страницата, (ii) од каде посетителите стигнале на оваа страница и (iii) страниците на овој сајт што ги посетиле. Кликнете тука за преглед на правилата на приватност на Google
Максимум 2 години

 

4. Промена на поставувањата на колачињата на Вашиот веб-пребарувач

Како можам да го контролирам користењето на колачињата или пак да ги отстранам?

Можете да одберете дали сакате да прифатите колачиња.

Поголемиот дел веб-пребарувачи овозможува контрола на горенаведените колачиња со дефинирање на поставките на пребарувачот. Со дефинирање на поставките на пребарувачот можете да го избегнете прифаќањето на колачињата. Овој метод што се користи за блокирање на колачињата ќе зависи од веб-пребарувачот што го користите. За инструкции консултирајте се со менито “Help” или соодветното мени на Вашиот веб-пребарувач. Да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи како да ги гледата, кои колачиња се поставени и како да ги управувате и да ги избришете, посетете www.aboutcookies.org или www.allaboutcookies.org.

 

 

5. Контактирајте не

Оваа веб-страна е управувана од HBO Europe s.r.o.

Доколку имате некои прашања во врска со нашите колачиња или со оваа Политика за колачиња, Ве молиме да не контактирате:
(a) по електронска пошта: sekretariat@hbo.cz
(b) по пошта: Прага 7, Јанковцова 1037/49, Поштенски код: 170 00, Република Чешка

Последно ажурирање на 25 Мај 2018 година